/Ain Blogspot \
Entry About Exchange Stuff
0 Comment Here
3000 SLE Supporters Giveaway
Sabtu, 5 Oktober 2013 • 6:50 PG • 0 comments




klik banner untuk join


Senarai hadiah:
Cash RM100 x 1, doodle ART button badge x 10, DuniaShida button badge x 3, perfume x 2, photo canvas (art kufi) x 3, photo canvas (typography canvas) x 3, Novel x 5, tudung bawal x 3, beauty tool x 1, bookmark limited edition x 15, pin ribbon x 2, topup RM10 x 8, topup RM5 x 5

3000 SLE Supporters Giveaway dianjurkan oleh DayangDeno dan disponsor oleh DayangDeno, NazrinaHussin, DuniaShida, Canvas D'Arte, Hawadah, Mojat, DyshaSahhir, MamaDarwiish, AkuMira, Pinkizluv, NadiaDiana, Cahaya Jannah, AdamFaiz, AisyaLieza, Nasuha, GreenAmila, CikkMira

Tamat 24 Oct 2013, 12malam


0 Comment Here
Pasang scrollbar dalam blog (like me)
Khamis, 3 Oktober 2013 • 8:42 PTG • 0 comments
p/s; Tutorial ni hanya akan menjadi kalau anda guna Google Chrome :)
CTRL+V untuk copy dan CTRL+V untuk paste


 Nak tahu nak buat mcm mana? Meh ikut tutorial ni.



SIMPLE TEMPLATE 

1.Dashboard > Template

2. Tekan F3 dan cari perkataan :

/* Header


3. Copy kod dekat bawah ni dan paste di ATAS perkataan  /* Header takdi okay.

::-webkit-scrollbar {width: 10px;height: 10px;}::-webkit-scrollbar-button:start:decrement,::-webkit-scrollbar-button:end:increment {height: 10px;width: 10px;display: block;background: #eee;border: 1px solid #000000}::-webkit-scrollbar-track-piece {background-color: #fff;}::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {background-color: #eee;border: 1px solid #000000


Merah : tukarkan dengan kod warna yang korang nak. Boleh cari kat sini


4. Preview dan save


BLOGSKIN


1.Dashboard > Template

2. Tekan F3 dan search ayat kat bawah ni.

<style type="text/css"> #navbar-iframe{display: none;}

3. Dah jumpa? Bagus. Copy kod dekat bawah ni dan paste di  BAWAH kod yang Ain suh korang cari takdi

::-webkit-scrollbar {
width: 10px;height: 10px;}::-webkit-scrollbar-button:start:decrement,::-webkit-scrollbar-button:end:increment {height: 10px;width: 10px;display: block;background: #eee;border: 1px solid #000000}::-webkit-scrollbar-track-piece {background-color: #fff;}::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {background-color: #eee;border: 1px solid #000000

Merah : tukarkan dengan kod warna yang korang nak. Boleh cari kat sini

4.Preview dan save


0 Comment Here
Rainbow Link
• 8:36 PTG • 0 comments

Tumblr_lzllwz6sgo1qzw04zo1_500_large


Okay hari ni Lia nak ajar macam mana nak buat link jadi warna RAINBOW bila korang halakan cursor dekat link tu.  Okay kalau korang nak buat jugak boleh ikut tutorial ni :)

1.Dashboard > Template > Edit HTML
2.Press Ctrl+ f serentak dan cari code  </head>
3.Then, copy code kat bawah ni

<script src='http://mizwar.blog.googlepages.com/rainbow.js' type='text/javascript'> </script>
4.Paste di bawah code </head> tadi.
5.Preview & save.

0 Comment Here
Letak scalloped edges dalam blog (langsir dlm blog)
• 8:32 PTG • 0 comments
Harini Ain nak ajar macam mana nak letak scalloped edges dalam blog. 



1. Dashboard -> Template
2. Press Ctrl + f serentak dan cari code <html> or <head>
3. Copy code dekat bawah ni
<div style=" background-image: url('URL IMAGE'); top: -10px;  width: 100%; left:0px; height: 44px; z-index: 100; position: fixed; background-hover:filter:alpha(opacity=100);"></div>
4. Then, paste di bawah code yang korang cari tadi
5. Preview & save

Oren : URL image yang korang nak . (BOLEH PILIH KAT BAWAH NI)




http://i.imgur.com/k0fNQ.png


http://i.imgur.com/63uwH.png

http://i.imgur.com/f6v60.png


http://i.imgur.com/SdrkT.png



http://i.imgur.com/N9zWW.png


http://i.imgur.com/hayHe.png



http://i.imgur.com/6l3lb.png


0 Comment Here
Hide Music Player
• 7:42 PTG • 0 comments
FOR BLOGSKIN & CLASSIC TEMPLATE

1. Dashboard > Template





2. Tekan ctrl+f serentak, then search code ni :
<head>



3. Dah jumpa? Good! Copy then paste code bawah ni dekat bawah code <head> :


<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:10px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor: url(http://cur.cursors-4u.net/others/oth-6/oth589.cur), progress;
background:url('URL ICON MUSIC') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:1px solid #000000;
background:url('BACKGROUND KOTAK');padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">
ISI CODE LAGU AWAK
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>


- PINK : url music icon . Ada dua icon music untuk awak :

http://i791.photobucket.com/albums/yy199/7thdisorder/7thPix/cgs/7.png

http://i791.photobucket.com/albums/yy199/7thdisorder/7thPix/cgs/6.png


-
 OREN : tebal border kotak awak

HIJAU : jenis border. eg : solid/dashed/double/dotted

PURPLE : warna border awak

MERAH : background kotak awak. carilah kat freebies background mana2.

- BIRU : isi code lagu awak. 


Preview dulu jadi ke tak. Kalau dah jadi tu save. Okay, goodluck!

0 Comment Here
Simbol untuk mencantikkan nama di Twitter
Ahad, 29 September 2013 • 6:42 PG • 0 comments
Hari ni Ain nak share simbol simbol menarik untuk nama di laman sesawang *hoceh* iaitu Twitter :) . Tapi simbol ni untuk orang yang tak tahu nak cari kat mana je :) Orang yang dah tahu tu baguslah. Yelah kan , nak cantikkan name kat Twitter takkan nak copy paste yang orang lain je . Hihi. So ambil jelah mana yang korang suka eh . Pilih pilih. Tak payah bayar pon :p By the way , tak payah la risau kalau nampak huruf-huruf atau simbol-simbol ni terlebih tebal atau apa apa sebab sebenarnya kecik je.
PERHATIAN : UNTUK COPY TEKAN CTRL + C UNTUK PASTE TEKAN CTRL+ V 

☺ ☹ ☻ シ ッ ツ ヅ Ü  ϡ ❤ ♡ ✽ ♀ ღ ۝ 유 웃 ❧ ❦ ❥


❣ ♥ ✾ ✿ ❀ ❁ ❃ ❊ ❋ ✣ ✤ ⋆ ★ ✵ ✴ ✲ ✱ ✰ ✯ ❉ ❂ ✧ ✦
 ☆ ✶ ✷ ✸ ❇ ✩ ✪ ✹ ✺ ✻ ✼ ❈ ☾ ☽ ☼ ☄ ☃ ☂ ☁ ☀ ϟ


❆ ❅ ♪ ♩ ¢ ✹ ♪ ♩ ✁ ✔ © ™ ✒ ♬ ♔ ☮ ♛ ♌ ♍


❀♙♬ ✎ ☎ ✖ ♒ ♭ ☂ ☃ ♈ ❖ ✈ ☯ ◕‿◕ ♨ ♖


Ѧᾰ ℬ♭ ℂḉ Ḓⅾ ℰℯ ℱḟ ℊ❡ ℋℎ Її Ⓙʝ ₭к ℒℓ ♏Պ


ℕη ☮⍥ ℙ℘ ℚҩ ℛԻ Šṡ ₮☂ Ṳυ Ṽṽ ₩ω Ẍ✖ ㄚ⑂ Žℨ

zZ ʎʎ xX ʍM ʌΛ n∩ ʇ⊥ sS ɹɹ bb dԀ oO uN
 աW lႨ ʞʞ ɾɾ ıI ɥH ƃƃ ɟℲ ǝƎ pp ɔɔ qq ɐ∀

Ⓐⓐ Ⓑⓑ Ⓒⓒ Ⓓⓓ Ⓔⓔ Ⓕⓕ Ⓖⓖ Ⓗⓗ Ⓘⓘ Ⓙⓙ Ⓚⓚ

Ⓛⓛ Ⓜⓜ Ⓝⓝ Ⓞⓞ Ⓟⓟ Ⓠⓠ Ⓡⓡ Ⓢⓢ Ⓣⓣ Ⓤⓤ Ⓥⓥ


 Ⓦⓦ Ⓧⓧ Ⓨⓨ Ⓩⓩ

Ạạ ḅḅ ḉḉ ḍḍ ḙḙ ḟḟ ḡḡ ḥḥ ḯḯ jj ḳḳ ḷḷ ṃṃ ṇṇ ợợ


 ṗṗ qq ṛṛ ṣṣ ṭṭ ụụ ṿṿ ẉẉ ẋẋ ỵỵ ẓẓ


١ ٢ ٣ ٤ ٥ ٦ ٧ ٨ ٩ ١٠ ١١ ١٢ ١٣ ١٤
١٥ ١٦ ١٧١٨ ١٩ ٢٠٢١٢٢ ٢
٣ ٢٤ ٢٥ ٢٦ ٢٧ ٢٨ ٢٩ ٣٠ 

Okay comel kan tulisan tulisan kat atas ni? :3 Hihi, selamat mencomelkan nama Twitter! Adias!

0 Comment Here
Tips kuruskan badan dgn cepat
Ahad, 22 September 2013 • 10:00 PTG • 0 comments
Hai guys, okaay. Amat lawak sebenarnya Ain nak buat tips ni sebab rasanya Ain  pun tak "KURUS" mana. Wahahaha. Tapi takpe lah~ Ni pun untuk readers jugak kan. Sharing is caring. Mwehehe.


1. JANGAN BERLAPAR

Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar otot untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh sangat menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. 


2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN


Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Tips cara kurus badan ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.





3. MINUM 8 GELAS AIR DALAM SEHARI


Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.




4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS


Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.




5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM

Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yg disebabkan air.

p/s; Makanan yang paling bahaya dalam dunia ni ialah MAGGI kerana kuahnya lebih masin daripada air laut tetapi kita tidak sedar . *dipetik daripada buku sendiri* Maggi jugak akan merosakkan sel sel dlm badan dan akan mengemukkan badan.



6. AMBIL SARAPAN PAGI



Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yg tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia boleh terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula didalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.



7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN 


Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.





8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.



9.MAKAN KERAP
Ehem , makan kerap ni bukannya makan banyak tau . Makan kerap tapi dengan kuantiti yang sedikit lebih baik sebenarnya daripada makan SEKALI sehari tapi dalam kuantiti yang BANYAK .



10. MINUM MINUMAN YANG MASAM

Kalau pergi dekat kedai / restoran tu ha , boleh lah order fresh orange ke , limau nipis ke , yang masam masam sebab minuman yang masam ni boleh membakar kalori anda :)



11. BANYAK KAN MAKAN BUAH BUAHAN & SAYUR SAYURAN 




Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.



12. JANGAN TIMBANG BERAT SELALU


  Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Jika anda minum banyak, dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet.Yang nombor 12 tu lah Ain  selalu buat . Hihi . Kalau tinggi anda KURANGdaripada 160 cm tapi berat anda LEBIH daripada 50 kg , anda dikira mengalami obesiti dan sepatutnya mengambil tindakan lebih awal.

✿ WELCOME ✿

silent reader(s)

Assalamualaikum to muslims who's reading this and willing to visit my blog. I hope you'll like my tutobies and this blog .You may leave your footprints at my cbox. Do follow me and In Shaa Allah i'll follow you guys back :)
✿ SHOUT HERE ✿

URL blog not email.
Dont be a faker pls.
No harsh words here okay?






✿ BLOG ARCHIVE ✿



✿ CREDIT ✿
Copycats & Spammer, I will repote to the police station!