/Ain Blogspot \
Entry About Exchange Stuff
0 Comment Here
Tips : Mencantikkan Blog..
Ahad, 8 September 2013 • 4:40 PG • 0 comments
Huyt. Korangg. Korangg.. heee..
Sihaat kah ? Sihat kah korang...Sihat kah mama korang..Sihat kah papa korang..Sihat kah kucing korang.. heee.. And last sekali , sihat kah blog korang ?HAHA. Apa. apa .??? Blog korang kurang sihat ...? Alar..tapi kenapa...? Alololoorr.Kecian nyerr kat korang....hee . jangan sedih-sedih yer. Kalau korang menangis nanti , banjir pulak satu Malaysia ni kangg. Ta mo .Ta mo begitu.
  


Oke. Ain teruskan ni . Memang betul ke korang nak cantik kan blog korang ni.. Kalau betul..  Teruskan membaca yer. 1st sekali .. dalam pemilihan layout/template ataupun background blog korang..Ok , yang ini paling penting taw.. dan merupakan salah satu aset yang penting  untuk mencantikkan blog korang tu.. Ish.ish. Kenapa Ain  cakap macam tu ye.? Ye lah..Kalau background blog korang tuh semak-semak dengan animated siap warna-warni lagi tu.. tak ke memeningkan kepala bloggers yang masuk ke blog korang tu?
So , bagi Ain  korang carilah layout yang sedap mata memandang.. and gunakan warna yang soft/lembut2 ok? Barulah nak baca entry pun.. syiokk je.hehe. kan ?


Ok . Yang itu pasal pemilihan background. Kita pergi pula dalam pemilihan header. Header yang lawa + menarik akan mencantikkan lagi blog korang tahu takk . Yer. Memang betul pun. Ain jamin 99.99% taw.hee. Contohlah kan kalau blog seseorang tuh tak de header.. semata-mata Blogt Title je. Nampakk cantik ke heh. Macam bosan je kan. Sebab itu lah  Ain kata ada header dekat blog. mencantikkan dan menambahkan seri blog korang tu. Nak buat header pun ada cara yang tersendiri jugak :) Jangan pakai hentam karoma je ambik pic korang letak sebagai header. Pemilihan Gambar pun penting taw. Tambah-tambah untuk korang yang berminat nak buat header transparent. Macam Ain kat atas tuh ! hehe. Tolong.Tolong.Tolong lah pilih gambar yang bersesuaian. Jangan pulak ada yang terpotong sana-sini..tudung sekerat. Tangan pulak. Tak nampak siku..Pipi pulak , jadi 'Flatt' je . Tak ke hodoh nanti header korang tuh ? Hee~


Oke.. Yang ketiga pulakk.. Mengenai Pemilihan Layout pada blog. Maksud Ain dekat sini.. Pemilihan sama ada korang menggunakan 2 column ataupun 3 column.. Jap ! Ain nak tanya nih.. blog korang guna berapa column eh ? 2 ? 3 ? 4 ? 5 ?? Berapa ? hehe . Dua ke ? Memang kebanyakan bloggers hanya menggunakan 2 column ! SATU pemilihan Layout yang sangat bijak .. Ain hanya nak komen lah sedikit bagi sesiapa yang menggunakan 3 column.. Ini pendapat Ain lah erk.. Jangan marah.. Bari Ain ianya menyemakkan blog seseorang lah .. Meh Ain bagi gambaran dekat korang ? Tengah-tengah, entry kita.. then , sebelah kiri dah kanan penuh dengan widget yang segala bagaii . Memang lah Ain tahu ada yang suka macam tu kan ? Tak salah korang guna layout 3 column.. Tapii.... Tapi it's better kalau korang guna 2 column sahaja . It's looks simple and teratur.. right ? Percayalahh .. Blog akan lebih cantik kalau korang guna 2 column :)


Akhir sekali , ape lagii ehh ..? haaa ! Tulisan korang tuh.. Waduhh.Waduhh. berapa puluh juta kali Ain nak bagitahu
... Kan Ain cakap .. Pilih tulisan yang bersusuai untuk post entry korang tuh.. Ni takk .. Tulisan kejap besar kejap kecikk .. Warna - warni sakan pulak tuh.. Aiyoo.Amma..Appa...Apa sudahh jadi.. hehe . Oke.. Semua.. Dengar ni... Memang Ain tahu .. korang rasa dengan menaip dengan menggunakan tulisan warna warni tuh , memang cantikk . cantiikkkk sangaattt ! Tapi , tak de ke menyemakkan lagi blog korang yang memang semak tuh? Opssss >>> Sorry~ Tersasul pulak.. Bukan.. bukan..Ye lah . untuk nampak kan blog korang jadi lebih kemas , tersusun dan teratur . Pemilihan font pun penting jugakk !:) Korang boleh lah guna font Arial , Trebuchet or Verdana.. Nampak lebih kemas dah mudah di baca . Lagi cantikk gitu . Jangan terlalu guna tulisan yang fancy-fancy , ok ?  ^_6

✿ WELCOME ✿

silent reader(s)

Assalamualaikum to muslims who's reading this and willing to visit my blog. I hope you'll like my tutobies and this blog .You may leave your footprints at my cbox. Do follow me and In Shaa Allah i'll follow you guys back :)
✿ SHOUT HERE ✿

URL blog not email.
Dont be a faker pls.
No harsh words here okay?






✿ BLOG ARCHIVE ✿



✿ CREDIT ✿
Copycats & Spammer, I will repote to the police station!